Lifestyle

FOOD BOOK #1 Halloween w kuchni

halloween w kuchni, dania z dyni

Każda pora roku charakteryzuje się czymś szczególnym. Jesień na przykład przesiąknięta jest deszczem i nie do końca wyczekanym chłodem. Ale także i jesiennymi mgłami, które ubóstwiam. Nie ma piękniejszego widoku, niż wyłaniający się leniwie i z wdziękiem z białej otuliny krajobraz.  A i wstawać już nie trzeba tak wcześnie, by ten obrazek ujrzeć na własne, nie aż tak zaspane, oczy.

Oprócz oczywiście niesamowitego klimatu, okres jesienny to dla mnie przede wszystkim czas, w którym wpadam w szał zabaw w kuchni. W ciągu całego roku mam takie właśnie dwa momenty, kiedy zrywam się skoro świt, pędzę na targowiska i wykupuję wszystko co mi się nawinie w zasięgu wzroku. Pierwszy taki odruch pojawia się w okresie późnej wiosny, gdy już nie mogę patrzeć na jabłka, a ich zapach odrzuca mnie na kilometr. Wtedy zamiast źrenic zaczynam mieć truskawki. Drugi etap szaleństw wypada gdzieś w okolicy października. Na targach i w warzywniakach ubywa wiele sezonowych warzyw i owoców, a ich miejsce zajmuje przepiękna okazała dynia. I to ona sprawia, że człowiek zapomina o rzeczywistości, wymyślając coraz to nowe i ciekawsze jej zastosowania. 

I tak z okazji Halloween chciałabym podzielić się z Tobą moim dniem z dynią w roli głównej. Jedni imprezują, inni odpoczywają. Ja za to walczę w kuchni i rok w rok próbuję coraz to nowych dań z wykorzystaniem tego intrygującego warzywa. Mój umysł dopiero otwiera się na nowe doznania smakowe, jestem osobą szczególnie wybredną w jedzeniu i niełatwo mi przychodzi przełamanie swoich barier. 

Do czasu kiedy poznałam Jadłonomie. Był to dla mnie ogromny przełom w kuchni i w przygotowaniu dań. Nierzadko korzystam i inspiruję się przepisami, jakie zamieszcza tam niezawodna Marta. Zawdzięczam jej wiele mile spędzonych godzin podczas gotowania oraz późniejszego próbowania potraw. Za każdym razem, gdy decyduję się na wegańskie jedzenie, przeżywam niezapomnianą przygodę kulinarną. 

Tym razem inspirując się wieloma przepisami stworzyłam zupę krem z dyni i papryki, a na podwieczorek zafundowałam sobie wegańskie ciasteczka dyniowe. Życzę smacznego Halloween!

halloween w kuchni, dania z dyni
halloween w kuchni, dania z dyni
halloween w kuchni, dania z dyni
halloween w kuchni, dania z dyni
halloween w kuchni, dania z dyni
halloween w kuchni, dania z dyni
halloween w kuchni, dania z dyni
halloween w kuchni, dania z dyni
halloween w kuchni, dania z dyni
halloween w kuchni, dania z dyni
halloween w kuchni, dania z dyni
halloween w kuchni, dania z dyni

Może spodobać ci się również

  • Typowa Anna

    Właśnie uwielbiam ten okres Halloween przez pojawienie się dyni w kuchni! 🙂

  • Jakie pyszne mocno czekoladowe ciastka. Też z dynią? Ja dziś robię sok dyniowy z marchewką. Będzie zdrowo i pysznie.

  • Wygląda pycha

  • mam straszny problem z gotowaniem dyni. wielkie to twarde, z pestkami. ale jak już się uda to lubię. w sumie dopiero niedawno spróbowałam po raz pierwszy.

  • Wielopokoleniowo 3

    Wczoraj była u mnie właśnie pyszna zupka dyniowa 😉

error: Zdjęcie jest chronione.